Nova LOPD: Llei de Proteccio de Dades i Garantia dels Drets Digitals
La importància de tenir presència a internet per una Pime
Seguretat informàtica: Creus que la teva empresa està segura?
Jordi Rabinat, el director tècnic d’ HST, va publicar un article sobre sobre seguretat informàtica a la revista MAGAZINE LLEIDA el passat mes de desembre. Us deixem aquí el contingut.
Cada setmana llegim a la premsa articles sobre atacs de ciberseguretat a tot tipus d’empreses i sectors i no queda lluny el record del Virus massius, com per exemple el Wannacry.
Segons dades de Panda Security, un 43% dels atacs registrats a nivell global són a petites i mitjanes empreses. El motiu es regeix a que aquestes acostument a estar menys preparades i per això són percebudes com un blanc fàcil. Cal destacar però, que un atac cibernètic no només posa en perill les dades dels clients o la privacitat sinó que també, té conseqüències per l’empresa que el pateix.
Costos i possibles penalitzacions
El passat més de maig va entrar en vigor en vigor el nou reglament general de protecció de dades que contempla multes de fins a un 4% del volum de negoci anual per les empreses que no compleixin amb la llei de protecció de dades. Per aquest motiu, cal tenir en compte les possibles penalitzacions i treballar per prevenir un possible atac informàtic. Les dades s’han d’emmagatzemar de manera segura i adequada.
Problemes comercials i de temps
El robatori de dades o informació d’empreses acaba provocant una pèrdua de temps per a la restauració i/o solució del problema. Segons l’ICAEW, les petites i mitjanes empreses interrompen entre 7 i 10 dies les seves operacions com a conseqüència d’un ciberatac. Les repercussions són importants a nivell comercial i a nivell estratègic ja que, si no es preveu, pot afectar a tots els nivells de l’empresa.
Reputació
Ell 89% de les empreses que han patit un atac cibernètic admeten que la seva reputació s’ha vist afectada. Un 30% reconeix que ha patit pèrdua de clients i un 29% haver de suportar la falta capacitat per generar negoci. Unes dades que mostren com la reputació es pot veure afectada en el cas d’un ciberatac, així com també el desenvolupament d’una percepció negativa de l’empresa i una sensació de rebuig. Les amenaces no només tenen efectes a l’empresa sinó que, pot involucrar al clients en cas de robatori de dades.
Per tant, es recomana a totes les empreses i sobretot a les pimes, realitzar tasques de prevenció en ciberseguretat i emmagatzemar les dades sensibles de forma acurada i segura.
Decàleg per tenir la teva empresa cybersegura
- Definir un pla de seguretat i contingència: Analitzar l’estat de seguretat i definir a on volem arribar. Això es plasmarà en una sèrie de polítiques i normatives que dirigiran la forma d’abordar la seguretat en el seu dia a dia.
- Usuaris i passwords segurs per accedir als sistemes: Ficar en marxa i/o millorar el sistema de control d’accessos lògics, ja que igual que controlem qui entra a les nostres instal·lacions, hem de controlar qui entra en els nostres sistemes.
- Còpies de seguretat: Les còpies de seguretat han de prevaldre a tot tipus d’empreses i han de ser com a mínim diàries, encriptades i emmagatzemades fora de les instal·lacions. És la forma de recuperar-se de gairebé qualsevol incident. Actualment, la millor opció són les còpies al núvol.
- Antivirus i protecció antimalware: Els virus muten per fer-se cada vegada més nocius i perillosos i ens hem de protegir. Cap pime està exempta d’aquest risc i no hi haurà protecció eficaç si fem servir sistemes o aplicacions obsoletes i desactualitzades, aquest tipus d’aplicacions són més vulnerables que la resta.
- Sistemes operatius i aplicacions actualitzades: Com hem dit en el punt anterior, cal utilitzar sistemes i aplicacions de versions més actuals i amb suport i actualitzacions per part del fabricant.
- Tallafocs: La nostra xarxa ha d’estar protegida per evitar tot tipus d’intrusions en els sistemes. I com l’accès des de l’exterior de clients i col·laboradors es fa imprescindible en un mitjà comercial electrònic, no es pot descuidar la seguretat de la informació quan és comunicada cap i des de l’exterior. Això ho aconseguirem mitjançant la instal·lació d’un firewall o tallafocs.
- Seguretat dels dispositius mòvils i servidors: Protegir la informació emmagatzemada en tot moment ja que els suports poden extraviar-se o deteriorar-se. Controlar els suports de la informació durant tota la seva vida útil és també una mesura de seguretat elemental.
- Registres d’activitat: Ficar mitjans per dur a terme un registre d’activitat, on es pugui observar com interaccionen els usuaris amb els sistemes i detectar anomalies en el seu comportament.
- Compliment de normatives de protecció de dades: l’entrada en vigor del RGPD ens obliga a cumplir una sèries de mesures i protocols de seguretat de les dades.
- Conscienciació als usuaris i sentit comú: tant els usuaris d’oficina de la teva empresa com el personal de producció ha de ser conscient i adoptar el sentit comú per vetllar per la cyberseguretat. Cal informar-los dels possibles perills en seguretat informàtica.
Consells de seguretat informàtica per particulars i micropimes
- Realitzar, de tant en tant, una anàlisi amb un antivirus dels teus equips i, de forma anàloga, de tots els fitxers que et descarregues.
- Mantenir actualitzats els sistemes operatius i el programari dels dispositius que utilitzis, sempre que sigui possible. Descarrega el programari només des de les pàgines i mercats oficials.
- Sigues proactiu i crític amb tot el que apareix a la xarxa, no donant credibilitat a tot el que aparegui publicat a internet sense contrastar la veracitat de les notícies, ni difonent rumors o notícies falses.
- Informa’t sobre les últimes amenaces i fraus que circulen per internet. T’ajudaran a estar més protegit.
- No facis clic als enllaços que apareguin als correus electrònics no sol·licitats o que el remitent sigui desconegut, així evitaràs ser víctima de fraus i malware.
- No utilitzis la mateixa contrasenya en tots els serveis en línia que facis servir, no és una pràctica segura.
- Estableix un doble factor d’autenticació. Per a una major seguretat en els teus processos d’accés, també pots recolzar-te en un gestor de contrasenyes per a protegir de forma segura i senzilla les claus que utilitzis en els diferents serveis d’Internet.
- Comprova les opcions de privacitat dels teus perfils a les xarxes socials, és a dir, allò que altres persones poden veure quan accedeixen al teu perfil. Recorda, el més important és que pensis abans de publicar alguna cosa, ja que una vegada que comparteixis la informació, serà difícil que puguis mantenir el control sobre ella.
- Realitza còpies de seguretat de la informació que emmagatzemes als teus dispositius. D’aquesta manera, en cas d’intrusió (hackeig), pèrdua o robatori del dispositiu sempre podràs recuperar les teves dades.
Descarrega’t l’article sobre seguretat informàtica publicat a la revista Magazine
Des d’HST et convidem a revisar el teu sistema de seguretat informàtica perquè no hagis de patir per les teves dades. Els nostres experts vetllen contínuament per tenir les polítiques de seguretat informàtica el més actualitzades possibles per així poder detectar atacs.
Realitzem auditories de seguretat i donem a les empreses els serveis necessaris per tal de mantenir els seus sistemes segurs en tot moment.
Si la teva empresa necessita una auditoria de seguretat i vols conèixer de la mà d’un expert l’estat de seguretat informàtica, a HST t’ajudarem.