Entrevista Ciberseguretat
Entrevista a Jordi Rabinat, CEO d’HST, a LleidaTV sobre ciberseguretat
26/04/2021
Subvencions públiques per a la digitalització de Pimes “Next Generation EU”
10/06/2021

Teletreball i Protecció de Dades

Si bé el teletreball no és una novetat, amb la COVID-19 ha passat de ser una opció minoritària a ser una necessitat. El teletreball, en si mateix, incrementa els riscos per a la seguretat de la informació, però haver-lo d’adoptar ràpidament i sense planificació prèvia, com ha comportat la COVID-19, els ha magnificat.

Amb el temps, les organitzacions han ajustat els seus sistemes a les necessitats del teletreball (equips portàtils, connexions segures, etc.), però hi ha un punt on les organitzacions no tenen un control total: el seu personal i l’ús que fa dels sistemes d’informació.

Amenaces i recomanacions pel Teletreball

 • Treballar en un entorn remot normalitza el respondre a peticions rebudes de forma telemàtica. Els atacants ho aprofiten per fer atacs d’enginyeria social (particularment, phising), per exemple demanar credencials o pagaments via correu electrònic. Segons estadístiques, el 50% dels treballadors han patit un atac de phising en els darrers 6 mesos i un 10% el pateix cada setmana.

Unes senzilles pautes poden ajudar-nos evitar molts d’aquests atacs: no donar mai les nostres credencials com a resposta a una petició telemàtica, no seguir enllaços ni descarregar fitxers de correus electrònics no sol·licitats i confirmar les peticions que se surten del procediment habitual. Cal no confiar-se, ja que alguns atacs són difícils de detectar.

 • Les dificultats del teletreball a l’hora de desenvolupar certes tasques fa que hi hagi tendència a esquivar algunes mesures de seguretat establertes per l’organització.

Per exemple, segons les estadístiques, el 25% dels treballadors han compartit les seves credencials amb companys. Aquesta pràctica, ja per si mateixa perillosa, ho és més si tenim en compte la tendència a reutilitzar contrasenyes. Compartir una contrasenya amb un company pot facilitar-li accés altres serveis de l’organització o personals als quals no es volia donar accés.

 • El tractament de la informació fora de les instal·lacions d’una organització incrementa els riscos per a la informació. La informació en format paper és especialment vulnerable, però també ho és la que es guarda en suport digital. Els riscos són variats. Per exemple, treballar en un lloc públic pot posar la informació a l’abast de tercers no autoritzats (escoltar converses, veure la pantalla de l’ordinador, etc.) i mantenir la informació en el dispositiu de teletreball pot comprometre’n la disponibilitat (en cas d’incident).
 • L’ús de dispositius fora de l’organització incrementa el risc que persones alienes hi tinguin accés. El risc es dóna, sobretot, fora del domicili del teletreballador: pèrdua, robatori, etc.

Cal bloquejar els dispositius quan no s’estan utilitzant, no deixar-los desatesos en llocs públics i ser curós amb les dades sensibles.

 • La comunicació és essencial en el teletreball, però l’ús de xarxes públiques és perillós. Una xarxa sense xifratge fa que es puguin llegir les nostres comunicacions, un atacant pot crear una xarxa i esperar que la gent s’hi connecti, etc.
 • Cal limitar l’ús de les xarxes públiques i, si s’utilitzen, emprar protocols segurs extrem a extrem (VPN, https, etc.). Si això no és possible, cal limitar al màxim la transmissió d’informació sensible.
 • Dificultat de l’organització per controlar i fer el manteniment dels equips.

 

A HST som consultors en Protecció de Dades i experts en seguretat informàtica a Lleida. Si necessites teletreballar de forma segura, contacta amb nosaltres. T’ajudem

 

Font: Autoritat Catalana de Protecció de Dades

Contactar 973 72 71 72


  Tractem les dades que ens facilita amb la finalitat de donar resposta a la consulta sobre els nostres productes i serveis per qualsevol mitjà (postal, email o telèfon). Les dades proporcionades es conservaràn mentres no ho soliciteu i no es cediran a tercers, excepte en els casos que s’hagi de fer per una obligació legal. Vostè te dret a obtenir confirmació sobre si a HST estem tractant les seves dades personals, rectificar les dades inexactes o solicitar la supressió quan ja no siguin necessàries per les finalitats que van ser recollides.


  Desitja rebre comunicats de marketing de HST per correu electrònic i entenent que les seves dades personals es tractaran com la política de privacitat


  Contactar 973 72 71 72


   Tratamos los datos que nos facilita con el fin de dar respuesta a la consulta sobre nuestros productos y servicios por cualquier medio (postal, email o teléfono). Los datos proporcionados se conservarán mientras no solicite el cese de la actividad. Los datos no se cederán a terceros salvo en los casos en que exista una obligación legal. Usted tiene derecho a obtener confirmación sobre si en HST estamos tratando sus datos personales por tanto tiene derecho a acceder a sus datos personales, rectificar los datos inexactos o solicitar su supresión cuando los datos ya no sean necesarios para los fines que fueron recogidos.


   Desea recibir comunicados de marketing de HST por correo electrónico y entendiendo que sus datos personales se tratarán como la política de privacidad