menors i protecció de dades
Menors i protecció de dades
03/03/2021
Entrevista Ciberseguretat
Entrevista a Jordi Rabinat, CEO d’HST, a LleidaTV sobre ciberseguretat
26/04/2021

Les xarxes socials són la manera de mantenir el contacte amb amics, familiars, companys de feina, etc. Veient el gràfic d’usuaris mensuals, no hi ha dubte que són un instrument d’ús majoritari. Els dispositius mòbils han donat immediatesa a les xarxes socials: text, veu, fotos, vídeos i geolocalització es comparteixen en el mateix moment de generar les dades.

Riscos

El principal risc de les xarxes socials rau en la informació que compartim. Bé perquè compartim informació inapropiada o bé perquè la compartim amb gent inapropiada. Un cop compartida, és impossible recuperar-ne el control. Les conseqüències poden ser difícils de valorar en el moment de compartir-la i, de fet, es poden materialitzar amb certa posterioritat. Per exemple, és comú que una organització cerqui a les xarxes socials informació sobre candidats a un lloc de treball. La immediatesa que permeten els dispositius mòbils incrementa la probabilitat de les conductes de risc. 

El robatori d’identitat és produeix quan una altra persona controla de forma no autoritzada un perfil associat a nosaltres. Es pot produir com a conseqüència del robatori de les credencials o perquè l’atacant ha creat un perfil fals amb la nostra informació (catfishing). 

La geolocalització és un servei que incorporen algunes xarxes socials. Per exemple, per contactar amb amics propers. Cal ser molt curosos amb el seu ús: facilita el seguiment de les persones i, fins i tot, pot facilitar un robatori. La web pleaserobme.com mostrava la informació de geolocalització obtinguda de xarxes socials i la relacionava amb l’adreça del domicili.

Recomanacions

Abans de publicar una informació, pensa si convé fer-ho: 

 • No facis comentaris ni publiquis fotos ni vídeos que et puguin perjudicar en el futur. 
 • No publiquis informació personal, com ara l’adreça, data de naixement, telèfon, etc. Considera la possibilitat d’utilitzar un pseudònim. 

Avalua quines persones han de poder contactar amb tu i tenir accés a la informació que publiques: 

 • No acceptis peticions d’accés de persones que no coneixes.
 • Abans d’acceptar una petició d’amistat, comprova que la petició la fa qui diu ser. 

Protegeix els dispositius d’accés. Un ordinador amb les credencials guardades o un dispositiu mòbil és una porta d’accés al nostre perfil. 

Respecta la privacitat dels altres. No publiquis informació personal d’altres persones sense el seu consentiment. És poc ètic i pot ser delicte. 

Utilitza les opcions de privacitat disponibles: qui pot contactar amb tu, qui pot veure el teu perfil, qui pot accedir al contingut multimèdia, etc. 

Desactiva la geolocalització, si no la necessites. 

 

A HST som consultors en protecció de dades i experts en ciberseguretat a Lleida. Si tens dubte, contacta amb nosaltres.

 

Font: ApdCat (Autoritat Catalana de Protecció de Dades)

Contactar 973 72 71 72


  Tractem les dades que ens facilita amb la finalitat de donar resposta a la consulta sobre els nostres productes i serveis per qualsevol mitjà (postal, email o telèfon). Les dades proporcionades es conservaràn mentres no ho soliciteu i no es cediran a tercers, excepte en els casos que s’hagi de fer per una obligació legal. Vostè te dret a obtenir confirmació sobre si a HST estem tractant les seves dades personals, rectificar les dades inexactes o solicitar la supressió quan ja no siguin necessàries per les finalitats que van ser recollides.


  Desitja rebre comunicats de marketing de HST per correu electrònic i entenent que les seves dades personals es tractaran com la política de privacitat


  Contactar 973 72 71 72


   Tratamos los datos que nos facilita con el fin de dar respuesta a la consulta sobre nuestros productos y servicios por cualquier medio (postal, email o teléfono). Los datos proporcionados se conservarán mientras no solicite el cese de la actividad. Los datos no se cederán a terceros salvo en los casos en que exista una obligación legal. Usted tiene derecho a obtener confirmación sobre si en HST estamos tratando sus datos personales por tanto tiene derecho a acceder a sus datos personales, rectificar los datos inexactos o solicitar su supresión cuando los datos ya no sean necesarios para los fines que fueron recogidos.


   Desea recibir comunicados de marketing de HST por correo electrónico y entendiendo que sus datos personales se tratarán como la política de privacidad